Zespół Szkoły Podstawowej i Gminnego Przedszkola w Nowej Jastrząbce

Logo szkoły

33-151 Nowa Jastrząbka

Nowa Jastrząbka 156

tel. (14) 6513468

Dzień Marchewki - średniaczki

Dlaczego świętujemy Dzień Marchewki? Warzywo to jest smaczne i zdrowe, a także lubiane praktycznie przez wszystkich.

Co warto wiedzieć o marchewce?

Historia marchewki

Ojczyzną marchewki są najprawdopodobniej Chiny. Popularna przed wiekami marchew biała w XVII w. została zastąpiona odmianą pomarańczową wyhodowaną w Holandii. W Polsce marchewka jest najpopularniejszym warzywem.

Marchewka - źródło beta karotenu

Spośród wszystkich warzyw występujących w Polsce marchewka to najbogatsze źródło beta-karotenu (prowitamina witaminy A), który poprawia widzenie – zwłaszcza w ciemnościach, a także stymuluje prawidłowy wzrost.

Marchewka - źródło witamin i związków mineralnych

W marchewce znajdują się także witaminy B1, B2, PP, K, E i C, oraz związki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, magnez, jod i potas. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Mikro- i makroelementy w marchewce działają wzmacniająco i chronią organizm przed anemią oraz poprawiają metabolizm. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B marchewka korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy. Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, czyli poprawia stan naczyń krwionośnych. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu.